måndag, juni 19, 2006

Jag rasar!!

Bakgrund: Sniff är en föredömlig mönstermedborgare som alltid (alltid) betalar räkningarna i tid. Först räkningar och sedan nöjen. Så jävla duktig är jag.

Fakta: Det händer ibland att jag här i härliga Stockholms stad kör igenom en och annan vägtull. Virrig som jag är kommer jag sällan eller aldrig ihåg att gå in på Pressbyrån för att betala. Så jag får alltid fakturor. Med den förmånliga faktureringsavgiften 80kr! Biltull 10 alt. 15kr, fakturaavgift 80kr.

Den förrunkade vägverksmyndigheten har tydligen ett system som rivet ur analen och de kan därför inte skicka ut aggregerade fakturor, utan de kommer i små kluttar. En faktura för varje vägtullspassering. Man tackar! (Men det är väl bara att skylla sig själv iofs.)

Vad jag däremot vägrar acceptera är följande:

Nu hade jag - helt i misstag!! - missat att betala en faktura. Idag fick jag en påminnelse. Extra avgift 500kr!

FEMHUNDRA KRONOR!!! Jag vill bara döda någon. Det är ju för satan helt vansinnigt!! En vägtull för 10 kr kostar nu plötsligt 580kr!!!!!!!!! Känns så gruvligt orättvist. Det måste ju vara olagligt??? Det är ju så totalt ur proportion till vad den ursprungliga skulden var. Finns det någon jurist därute?

17 Comments:

Anonymous Haddock said...

Vilken annan vara eller tjänst som helst så hade liknande avgifter klassats som ocker och varit olagliga. Men eftersom dom små politikerna kommit på att detta är en skatt så är det plötsligt helt ok. Betalar man inte skatt får man stryk och så har det varit sen Gustav Vasa.

8:05 em  
Blogger The Pale Green Woman said...

Sossar ...

9:21 em  
Anonymous Anonym said...

Shit! Vilken tur att jag sålt bilen.

9:27 em  
Blogger Lagergren said...

Lider med dig, Sniff - men det är ju inte ett demokratiskt fattat beslut - måste man verkligen respektera det då?

Jag tycker mig nämligen minnas att den representativa demokratin här i kommunen klarade majoriteten genom att dyrt och helt just lova att det inte skulle bli några vägtullar...

Elda upp fakturan framför stadshuset som vi andra rättshaverister ;)

10:07 em  
Blogger Lagergren said...

Nej vänta - jag glömde det grundläggande postulatet "betalar du inte skatt får du spö". Så har det, som Haddock mycket riktigt påpekar, varit sedan Gustav Vasas tid.

10:08 em  
Anonymous LuckyJ said...

!!!! *baxnar*

10:14 em  
Blogger Heléne said...

Jävlar! Jösses vilken tur att jag bor i en stad som ännu så länge inte har vägtullar...

10:30 em  
Anonymous Anonym said...

Betalar du innan ärendet restförs hos Kronofogden så spar du iallafall 500 kr. Om inte är din passage då uppe i 1080 kr!!! :)

10:40 em  
Blogger Twinkle said...

Det värsta är väl att det troligtvis kommer bli ett "ja" för att biltullar ska permanenteras (eller hur man säger)...

9:41 fm  
Anonymous Mackan said...

Det är ju bara att mygla med tullarna, finns flera olika sätt att slippa betala.

10:16 fm  
Anonymous Anonym said...

...sniff, jag har haft exakt samma problem som du... Men jag har upptäckt att man kan kolla sina skatter på nätet: www.trangselskatt.se och (hör och häpna) BETALA via nätet.

14 dgr efter passage skall det visst vara betalt så en koll sisådär var 10:e dag brukar fungera.

MEN - det är ocker... Utom när det är skatt... stryk å allt det där. ;)

12:16 em  
Anonymous Anonym said...

...sorry, fel av mig... trangselskatt.se hade ju varit FÖR lätt.

Naturligtvis är adressen: stockholmsforsoket.se (så att ingen jävel hittar dit) :D

12:16 em  
Blogger Skitsur said...

jo, men vet du hur mycket det kostade att sätta upp alla de där vägtullarna? De måste ju få tillbaka pengarna på nått sätt...

7:08 em  
Blogger Alley Cat said...

Jag lyckades betala skatten på bilen till vägverket den 1/6 istället för den 30/5 - igår kom brevet med en räkning på 100 spänn för att jag varit försenad!

Helt otroligt...

2:51 em  
Anonymous Asa said...

Ni har 14 dagar pa er att betala? Vafan klagar ni pa! Har i London maste man betala innan midnatt SAMMA DAG, annars blir det boter, och det kostar helt plotsligt £50 istallet for £8 (vilket i sig ar lite haftigt...). Ingen varning, ingen paminnelse, bara att betala. Betalar du inte boterna inom 14 dagar gar de upp till £100 - det ar 1400 spann!

4:40 em  
Blogger emma said...

Lite taskigt med 500 spänn men å andra sidan är det rätt saftigt med extrabetalning när man missar andra räkningar också.

Vad gäller vägtullarna så är de ju GULD! Helt perfekt och jag kan inte begripa att man inte genomfört det tidigare. Trafiken är ju uthärdlig numera. Tidigare var det helt omöjligt att åka bil mellan kl 7 och 10 på fm och kl 16 till 19 på kvällen.

Köp en miljöbil så slipper du tullarna och spar ännu lite mer på miljön.

Fram för fler vägtullar!

4:40 em  
Anonymous Anonym said...

Snällaröstapånågotannatihöstannarskommerviattgåunderrrrrrrrrr

9:51 fm  

Skicka en kommentar

<< Home